Parsifal og den umodne mands madonna-luder-kompleks

Jeg gik i dag og tænkte over Parsifal-stoffet i Gudernes tusmørke. Jeg har forsøgt at løsrive mig fra de gængse kristne eller nihilistisk-buddhistiske fortolkninger, og jeg tror faktisk, at det er lykkedes. Og kvinden Kundrys underlige dobbeltrolle hos Wagner er hos mig blevet et billede på den umodne mands madonna-luder-kompleks. I min roman hos dirigenten, der er den ene af hovedpersonerne.

Det er besynderligt, men det er, som om det først er nu – her efter bogens afslutning – at fortællingens dybere substans er ved at udkrystallisere sig i min bevidsthed.

Jan Toorops version af Kundry og Parsifal

www.amvo.dk

Advertisement

2 kommentarer

Filed under bog, dirigent, dirigenter, forfatter, kundry, Litteratur, Opera, parsifal, roman, skrive, wagner

2 responses to “Parsifal og den umodne mands madonna-luder-kompleks

 1. Cecilie

  Lyder spændende! Men madonna/luder-komplekset stikker nok dybere end bare at være et spørgsmål om umodenhed, tror jeg.

  Like

 2. A.M.

  Cecilie: Det tror jeg, at du har ret i. Både modne og umodne mænd kan have sådan et kompleks. Men grunden til, at jeg taler om netop den UMODNE mands madonna-luder-kompleks, er, at det er her, at det bliver problematisk og potentielt skadesvoldende. Madonna-luder-komplekset kan være festligt og bringe lyst, glæde og krydderi, hvis det håndteres med modenhed og indsigt, og skal i den sammenhæng ikke problematiseres eller forsøges “helbredt”, synes jeg. Just my opinion…
  I “Gudernes tusmørke” lader jeg det netop være umodenheden – den manglende indsigt – der er det store problem. Og drager en parallel til Parsifal og Amfortas i Wagners opera, der begge på hver sin måde opnår indsigt og dermed heling.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.