Wagner, Parsifal og 100 flasker St.-Péray

Og så rejser jeg mig langsomt fra mit korte sammenbrud i går aftes og fortæller en helt anden lille anekdote:

Gudernes tusmørke er jo på flere leder bygget op over Wagners opera Parsifal. Det er den i den følelsesmæssige og filosofiske substans, det er den i handlingsforløbet, og så indgår en opsætning af Parsifal også helt konkret i fortællingen.

På min sommerferie (flodkrydstogt på Rhône) faldt jeg over en lille anekdote, som jeg ærgrer mig lidt over, at det er for sent at flette ind i romanen:

I vindistriktet St. Péray laver man en mousserende vin, som det siges, at Wagner var helt vild med. Og da han skulle komponere Parsifal bestilte han 100 flasker af den – netop beregnet til denne proces. Skabelsen af Parsifal.

Se er det ikke interessant … 😉 Sådan en puritansk fortælling som Parsifal, om fraskrivelse af begær, af lyster, af sanselighed … og så sidder manden og sprænger “champagne”-propper på 100 flasker undervejs i sin skabelsesproces.

www.amvo.dk

Advertisement

4 kommentarer

Filed under boeger, bog, boger, champagne, forfatter, gudernes tusmorke, Litteratur, Musik, Opera, parsifal, roman, skrive, vin, wagner

4 responses to “Wagner, Parsifal og 100 flasker St.-Péray

 1. Tak for info! Det vil jeg bestemt overveje…

  Like

 2. Bo

  Hvad er din favorit-indspilning af “Parsifal”? Og hvorfor?

  Like

 3. Jeg er ret vild med Deutcshe Grammophons Christian Thielemann og Domingo- indspilning. Men jeg har faktisk ikke særlig meget forstand på forskellige indspilninger.
  Men det er rigtigt, nerven kan være så forskellig hos forskellige dirigenter/ sangerhold.
  For mange år siden så jeg en opsætning på Det Kongelige Teater, hvor jeg kedede mig gudsjammerligt, og jeg troede, at Parsifal altid ville være sådan.
  Men så var jeg i Hamburg sdiste efterår. Hold da kæft, hvor kunne de holde een fangen dér! Og det til trods for, at det var en total minimalistisk opsætning med næsten ingen bevægelse. Men der var nerve i musikken!

  Like

 4. Bo

  Ok. Tak for det. Jeg var bare nysgerrig. Jeg har selv Knappertsbuschs 1951-indspilning og en udgave dirigeret af James Levine, men overvejer at investere i en tredie. Knappertsbuch-boksen kan i øvrigt købes superbilligt via cdklassisk.dk. Du (og alle) kan finde et link på http://gorzelak.smartlog.dk/wagner-post41323. Og lidt mere forbrugeroplysning: Cdklassisk.dk sælger også en boks med hele “Ringen” (14 CDer) til den latterlige pris af kun kr 149,- (+ porto). Linket er http://www.cdklassisk.dk/product_info.php/products_id/2892?osCsid=81e853ed8bf8b305d15ad1b59ec9002f. Kopiér og indsæt i browser. Og indspilningerne er helt ok — også sammenlignet med de mere kendte. Det er et virkelig godt køb.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.