Anmelderiet I: De fire kategorier

Kontorchefen skrev forleden og spurgte, om ikke jeg kunne skrive noget om mine skrivevaner og arbejdsmetoder.

Jeg har været inde på det før, men det er lang tid siden, nemlig dengang jeg startede denne blog op. Men det er noget jeg gerne vender tilbage omkring, specielt når jeg for alvor får næste romanprojekt – Bartóks låste døre – op og køre. Så vil jeg forsøge igen at gøre den proces åben via bloggen her.

Men foreløbigt kan jeg kun koncentrere mig om een ting: Nemlig at Gudernes tusmørke udkommer om ganske få uger. I den anledning har jeg besluttet. mig for, at jeg vil skrive lidt om anmelderiet. For det er så utrolig sjældent en forfatter forundt, at kunne skrive om anmelderne, og når først anmeldelserne lander, så bliver der tavshed fra min side. Jeg har sagt det før: Man skal ALDRIG kommentere på en anmeldelse.

Men inden at de kommer, disse anmeldelser …! Det er nu, at jeg har frit slag.

Anmelderiet er svært at håndtere. Gudernes tusmørke er min fjerde roman, og det føles ikke spor nemmere denne gang heller. Jeg har ellers været velsignet med relativt gode anmeldelser i de store aviser, men alligevel er jeg bange, forkrampet, forventningsfuld … al muligt, selv om jeg godt ved, at jeg skriver for læserne og ikke for anmelderne.

Jeg plejer at dele anmeldelserne op i 4 kategorier for bedst at kunne forholde mig til dem. Og jeg deler dem op ud fra disse 4 begreber: Positiv, negativ, god, dårlig.

Med positiv / negativ anmeldelse mener jeg anmelderens vurdering i forhold til mit værk.

Med god / dårlig anmeldelse mener jeg MIN vurdering af anmeldelsens kvalitet (anmelderens evner).

Dvs. jeg lader anmeldelsen gå begge veje. Der opstår derfor disse 4 kasser, jeg kan placere anmeldelserne i:

1) Den gode, positive anmeldelse (giver sig selv…)

2) Den gode, negative anmeldelse (en negativ anmeldelse, der er velbegrundet og velargumenteret)

3) Den dårlige, positive anmeldelse (en positiv anmeldelse, der IKKE er velbegrundet)

4) Den dårlige, negative anmeldelse (den negative anmeldelse skrevet af en anmelder uden evner eller indsigt – heriblandt anmeldere, der i en for avislæseren ubrugelig selvpromovering bruger uanstændig sarkasme og spidsfindighed)

Når først man har fået placeret anmeldelserne i de 4 kasser, er det lettere at forholde sig til dem. De dårligt lavede anmeldelser kan smides væk med et skuldertræk. Og de godt lavede anmeldelser forholder jeg mig naturligvis til. Også hvis der skulle være kritikpunkter. For disse kritikpunkter kan jeg rent faktisk lære noget af.

F.eks havde Christa Leve Poulsen i Børsen i sin tid et par kritikpunkter over for min anden roman “Djævelens kvint”, som jeg idag er helt enig med hende i. Det var en godt skrevet anmeldelse fra hendes hånd.

I virkeligheden er det langt sværere for mig at foholde mig kritisk over for de positive anmeldelser. Jeg slubrer dem i mig … naturligvis 😉

Website: www.amvo.dk

Advertisement

7 kommentarer

Filed under anmeldelser, anmelderi, boeger, forfatter, gudernes tusmorke, Litteratur, roman, skrive

7 responses to “Anmelderiet I: De fire kategorier

 1. Og nogle gange er det svært bare at få lov at blive anmeldt…

  Like

 2. Ja, og det er det værste …
  Forlagene udgiver for mange bøger idag, avisredaktionerne drukner i værker. Og kun de store forlag og/ eller anerkendte forfatter kan føle sig nogenlunde sikre på opmærksomhed.
  Selv har jeg kke fået et større kommercielt gennembrud endnu, men jeg er så heldig at udkomme på Gyldendal. Og jeg skriver romaner. Det giver gode chancer for anmeldelse. Men intet er givet i denne svære branche.
  Hvor er det, at du udkommer henne?

  Like

 3. Jeg er udkommet på Facet – et lille forlag, som ellers hovedsagelig udgiver børnebøger. Min roman er en voksenbog og har ikke fået de “store” kulturredaktioners bevågenhed. Jeg tror, det er meget forventeligt, når man er debutant, og især fra et lille forlag.
  Men jeg har været heldig, at mit emne har fanget nogle regionsavisers interesse, og desuden har litteraturmagasinet Sentura set i nåde til mig. Så jeg skal egentlig ikke klage.
  Også på nettet har jeg oplevet interesse, hvilket er rigtig dejligt. At få læserkommentarer på den måde er meget bevægende.
  Nu må vi se, hvordan det går næste roman, som kommer i foråret.
  Din nye roman lyder spændende. Måske skulle jeg sætte den på ønskelisten til min fødselsdag.

  Like

 4. Ja, nettet er et fantastisk sted. Endelig er der mulighed for at nedbryde barrieren mellem forfatter og læser. Og jeg kan genkende det, du siger; det føles så skønt – det er hele kampen værd – når man får respons fra rigtige læsere. Og ikke blot fagfolk i branchen.
  Spændende for dig med en ny roman til foråret! Held og lykke med den 🙂

  Like

 5. Held og lykke med kritikerne. Har jeg det meget ambivalent med det at lytte til gode råd om hvad der er godt og dårligt. I sin grund substans rører kunsten os jo MEGET forskelligt. Engang for længe siden hvor jeg prøvede kræfter med jazzen, kunne alle de svære skalaer, løb og teknikker. VILLE vise jeg var god, gjorde alt. Jeg mødte en ældre jazzmusiker, glemmer aldrig hans ord. Kort, præcist og rigtigt: If its sounds good IT IS GOOD. Altså hvis jeg syntes Kim Larsen lyder godt, så er han god. God for mig. Hvis den bog rører mig, så ER den god. Det samme med mad og alt kunst. Helt basalt kan man da ikke konkurrere på kunst, blive belært hvad der er godt og smukt. Hvad der ligger på førstepladsen. Nej. Men det er så nemt for mig at skrive, du er i det lige nu, det betyder kontant noget for dig. Og så er der også stoltheden. Jeg har også prøvet at vores orkester har fået huk, og så lørdagen efter står der mange mennesker og har en rigtig god oplevelse. Anmeldelser er noget underligt noget.

  Like

 6. Anja

  Den store dag.. Bogen kommer til dit forlag idag. Held og lykke med den rigtige, endelige og færdige bog. KH An ja

  Like

 7. @ Anja: Det er så surt! Leverancen er udskudt til på fredag nu. Jeg er ved at blive temmelig irriteret. For det sætter flere mennesker i klemme , da jeg har afgivet løfter ud fra en leverance idag. Løfter som jeg nu ikke kan holde.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.