Anmelderiet II: Mandlige og kvindelige anmeldere

Og nu vover jeg det ene øje, for idag vil jeg lade et par ord falde om mandlige og kvindelige anmeldere.

Er der forskel? Ja, det mener jeg der er. Er der forskel på mandlige og kvindelige forfattere? Som regel, ja.

Jeg vil ikke komme nærmere ind på, hvordan disse forskelle udarter sig, der er allerede så mange, der har udtalt sig om det emne. Men jeg vil fortælle dette:

Når mine forrige romaner er blevet anmeldt, har der været et klart mønster: De mandlige anmeldere er utrolig glade for mine bøger, de kvindelige har ofte været forbeholdne (heldigvis har det overvejende været mænd, der har anmeldt på de store aviser).

Jeg har selvfølgelig tænkt meget over dette. For mønstret er tydeligt. Selvfølgelig er det ikke sikkert, at materialet er stort nok til at være statistisk signifikant (det er det næppe), men alligevel …

Muligvis bunder det i, at jeg er matematisk-fysisk student. Og derved er opdraget i at tænke traditionelt “maskulint”. Positivistisk, abstrakt, i begreber.

Jeg ved, at denne “begrebs-tankegang” er en del af mine romaner. Min kaosgud Seth for eksempel er et personificeret begreb.

Og så er der elementær action og sex med i mine bøger. Det er ikke så stort et problem for mænd at forbinde med god litteratur. Som det måske er for kvinder … tror jeg.

Måske kvindelige anmeldere bare ikke føler, at de har fået fodfæste nok i avisernes litterære verden til at kunne være large over for den slags eskapader. Hvilket vil være forståeligt, for kvindelige anmeldere HAR endnu ikke fået deres berettigede del af kagen.

Tilføjet 24/8: Se kommentar

Website: www.amvo.dk

Advertisement

2 kommentarer

Filed under anmeldelser, anmelderi, forfatter, kvinder, Litteratur, maend

2 responses to “Anmelderiet II: Mandlige og kvindelige anmeldere

  1. Da jeg for nogle år siden forsøgte mig med en erotisk novellesamling, bemærkede jeg også en kønsforskel blandt de forlagsredaktører og -konsulenter, der fik materialet til vurdering. De mandlige var generelt positive (troede dog desværre ikke på SALGbarheden i noveller med det tema), mens en del af de kvindelige var meget negative – på en sådan vis, at jeg klart fornemmede, at jeg blev anskuet som en “værre en” og som følge deraf som litterært underlødig. (Der var dog undtagelser. Husker med taknemmelighed en ikke helt ung kvindelig forlæggers begejstring og opmuntring. Desværre var hendes forlags program blot ikke til lige erosnoveller.)

    Like

  2. Ane-Marie: Pudsigt ikke? Hvor er kvindefrigørelsen blevet af med de snerper …
    Men retfærdigvis må det siges, at min kvindelige redaktør og de kvindelige samarbejdspartnere, jeg har i presseafdelingen og udlandsafdelingen hos Gyldendal er dygtige og tolerante nok til alene at bedømme på kvalitet og ikke på temaer.
    Og at de kvindelige anmeldere decideret skulle stå af pga sex, tror jeg egentlig heller ikke. Jeg tror måske snarere, at de har en tendens til kritisere hårdere, så snart der er underholdende og farvestrålende elementer med i en bog. Fordi de stadig er bange for ikke at blive taget seriøst.

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.