Omfattende anmeldelse af Gudernes tusmørke og hele Seth-trilogien

Dansk Ægyptologisk Selskab og Carsten Niebuhr Instituttet udgiver tidsskriftet Papyrus to gange om året. I det helt nye nummer (december 2007) er Gudernes tusmørke og i det hele taget Seth-trilogien blevet anmeldt med et omfang, jeg ikke før har oplevet. Over fem tætskrevne siden er det en af hovedartiklerne i dette nummer af Papyrus.

Anmelder mag.art. Paul John Frandsen skriver blandt meget andet i artiklen

Myter og musik

“Der er fortællingen om kampen mellem de ægyptiske guder og deres jordiske tilhængere. Der er handlingen i operaen Parsifal.Og der er endelig en sindrig diskurs om sammenhængen mellem den gamle ægyptiske religion, gnosticismens Jesusskikkelse, den middelalderlige fortælling om gralsridderne, Den Hellige Romerske Riges konstitution, og – ikke mindst – musikkens umådelige magt og forløsende evne. (…)

“Martins beslutning om at forlade både Sophie og Seth for at hellige sig musikken er så decideret et afkald i Horus’ forstand. Afkald er en kompliceret størrelse, selv for Seth. Kontrol af drifter fører til lidelse og sublimering, især når disse følelser forbindes med kærlighed – og evnen til at udtrykke alt dette i musik. (…)

Romanen er båret af et interessant syn på musikken. Musikken er indbegrebet af det menneskelige, men den er mere end det. I Djævelens kvint karakteriseres musik flere gange som “lyde fulde af virkning”; musikken beskriver ikke livet, men er livet; og musikken gennembryder barrieren mellem udtryk og virkelighed. (…)

Med musik som Parsifal har mennesket ikke længere brug for guder “nu er det menneskenes tid”. Det gamle rituals tid er slut, og harpunen/spyddet er kun virkningsfuldt, når de forenes med taktstokken. Det er smukt kombineret.”

Og så slutter den lange, substantielle gennemgang af med en ganske lille lussing fra anmelderens side, som dog er til at bære:

“Resultatet er efter min smag “for meget”, men læsere med en mindre asketisk smag end min vil sikkert kunne læse romanen med en god portion fornøjelse.”

Nej, asket har jeg aldrig været, og jeg ligger lige nu i mine silkedyner og drikker en Alsace Rosacker Riesling Grand Cru … og er svært tilfreds med at så seriøst et tidsskrift har lavet så substantiel og omfattende en analyse af mit værk 🙂

Advertisement

6 kommentarer

Filed under anmeldelser, gudernes tusmorke, Litteratur

6 responses to “Omfattende anmeldelse af Gudernes tusmørke og hele Seth-trilogien

  1. Det er godt at høre 🙂
    Tredje Ikaros findes på lydbog, men Gudernes tusmørke gør det endnu ikke.
    (Men det minder mig om, at det skal jeg have tjekket op på ved lejlighed … hvad status er der .. om der er planlagt noget)

    Like

  2. P.S. Medu-netjer = guds ord = hieroglyfskriften … du skal bare stave det i to ord eller med bindestreg

    Like

  3. Jeg er da glad for at jeg prøvede at søge på medonetier (aner ikke hvordan det skal staves da jeg lyttede som lydbog) og intet fandt. Så prøvede jeg din hjemmeside og fandt ud af at der var en 2’er og 3’er… super! Glæder mig til at “læse” dem 🙂

    Like

  4. Mange tak for hjælpen… må jeg så ikke også lige få af vide hvad vogternes “forening” 😉 hed? Det kan jeg nemlig slet ikke finde frem fra min lille hjerne…
    Jeg har allerede bestilt 2’eren på biblioteket, så nu skal jeg bare vente… Mon ikke 3’eren kommer på lydbog på et eller andet tidspunkt? Det håber jeg i hvert fald meget, ellers må jeg jo prøve at kæmpe mig igennem den sidste bog… det går bare ikke så godt med at læse pga. koncentrationsbesvær (jeg er skizofren og muntrede mig meget over udtrykke “en skizofren bums” 😉 Hvordan mon sådan en helt præcis ser ud… vi ligner nu jer andre ganske godt ;-P).

    Like

  5. Kære Sussi:
    Foreningen hedder “Trismegistoen”. Jeg fandt på at lave det navn som en reference til guden Hermes Trismegistos.
    At skizofrene på de fleste måder er lige så “almindelige” som alle andre, er jeg skam klar over. Jeg er oprindelig uddannet læge og har arbejdet som sådan på en psykiatrisk afdeling i en længere periode.
    Men den viden har mine romanpersoner jo ikke, når de taler og tænker.

    Like

  6. Mange tak for forklaringen. Jeg var kommet i tanke om navnet og så godt navnet “Hermes Trismegisto”, da jeg søgte på det. Men det fremgik ikke ligefrem at det var en gud. Så jeg havde nok siddet og rodet rundt i forskellige ordbøger, for at finde ud af hvad det betød – så derfor er jeg meget taknemmelig for dit uddybende svar 🙂

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.