Sverige

Påsken bød på en minibyferie til Sverige. Skærtorsdag var min lille sortskinnende rullekuffert pakket og afsted gik togturen til Lund, som jeg aldrig før havde besøgt, og som på papiret så tiltalende ud: En universitetsby med en fin gammel katedral fra 1100-tallet.

Oprindelig skulle denne påsketur være foregået i cabrioleten, gerne i solskin, 15 grader og med sammenfoldet biltag, men der var varslet snestorm, så i sidste øjeblik ændredes planerne til toget. Men champagnen var stadig pakket, og et lækkert hotel bestilt.

Lad mig bare røbe det med det samme: Jeg har aldrig haft særlig stor lyst til at tage til Sverige, og jeg har derfor kun besøgt landet een gang før i mit liv, nemlig da jeg for år tilbage var inviteret til en Tolkien-fest i Uppsala (en fantastisk oplevelse, en storslået og dramatisk rollespilsfest med flere hundrede deltagere, hvor mit alias var min dengang yndlings-kvindeskikkelse fra Ringenes Herre, nemlig Eowyn).

Nej, når jeg har været på ferier har jeg altid haft lyst til at besøge steder med gotiske katedraler og romersten og vinmarker, det vil sige ned i Europa, ned og sætte de åndelige kløer i vores europæiske kulturhistorie og mærke den dybt inde i sjælen.

Goodbye Sweden! Hold da k… hvor var der kedeligt i Lund! Et slags nordens Holland med calvinistisk forstadspræg og lidt østsocialistisk tristesse. Så langfredag var det bare med at komme på et tog tilbage igen til København. Men katedralen var flot.    

Advertisement

4 kommentarer

Filed under ferie, fotos

4 responses to “Sverige

 1. Jeg synes nu alle byer er kedelige i gråvejr. Lund er såmænd er hyggelig by. Specielt universitetet er flot.

  Like

 2. Ja, jeg var sådan set godt klar over det … det drejer sig om naturen, når man tager til Sverige. Temmelig dumt at tage på byferie dér. En anden gang vil jeg følge de gode råd og søge sanseligheden via naturens magiske kraft.

  Like

 3. Jan

  Stockholm er nu heller ikke ilde af en Storby at være. Jeg har været der en 4-5 gange og så de 2 af gangene udelukkende holdt ferie der i en 7 dages tid.
  Der er meget kultur, hvis man er til det (og det er jeg bl.a.) med legio museer og teatre/opera og – utroligt når det gælder Sverige (og Norge og England med for den sags skyld) – nogen ret så gode spise-steder rundt omkring.
  ….men husk http://www.dalhalla.se – DET er altså en oplevelse og der er altså gode hoteller i både Mora, Rättvik og Leksand…..men Champagnen er nok allerhelvedes dyr 😉
  mvh
  Jan

  Like

 4. Jan

  Ærgerligt at et enkelt negativt oplevelse kan give afskræk for et ellers pragtfuldt land.
  Tag op i fjeldene og du kan med alle de tinder der er, forestille dig alle de katedraler du vil. Nyde stilheden….lægge dig i fjeldlyngen, lukke øjnene og lade dig varme af solen…..fylde din vanddunk med rent rislende koldt vand fra kilderne der…..tag til Dalarna og opleve det gamle Sverige der (inkl. Dal-Halla)….eller smut ud i Skærgården og nyde det der (den nærmeste Skærgård er Bohus-len kysten nord for Gøteborg) i pragtfuld solskin.
  Sådan er vi så forskellige…..Har du nogensinde HØRT stilhed ? Sidde på en knold et eller andet sted i ødemarken og se rundt i hele horisonten og du kan SE 50-70 km væk, så rent og klart er der og så stille kan der være, at det føles LARMENDE….Om det er Sverige eller Norge er underordnet….men synd er det at misse den oplevelse….(prøv at se header-billedet på min (under rekonstruktion) blog….på vej ud i lykke-land…
  mvh
  Jan

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.