Til Amos Oz reception på Gyldendal

Den israelske forfatter Amos Oz er i København i disse dage. Hans seneste bog Scener fra en landsby er netop blevet oversat til dansk. I den anledning havde Gyldendal inviteret til et arrangement på forlaget, hvor Amos Oz og oversætteren læste op, og forfatteren derefter fortalte om sig selv og sine bøger.

Amos Oz står op hver morgen klokken fem og spadserer ud i ørkenen. En halv time i uendeligheden. Hver morgen. Det sætter tingene i perspektiv for ham. Så kan han skrive. Det er en betagende rutine og disciplin, synes jeg. Han mente i øvrigt, at den vigtigste egenskab hos mennesket er nysgerrighed. At nysgerrighed er nødvendig for at kunne skabe fortællinger. Og han afsagde den moralske dom, at et nysgerrigt menneske er et bedre menneske end et ikke-nysgerrigt. Et bastant synspunkt. Men derfor kan det jo godt være rigtigt.

Amos Oz var i det hele taget underholdende og værd at høre på. En mand der ikke var bange for at sige sin mening. Kun var hans tale om den politiske situation i Mellemøsten lovlig lang efter min smag. Jeg havde hellere hørt mere om hans bøger og arbejdsmetoder. Men et fint arrangement var det, med et stort fremmøde af forfattere og litterater og ambassaderepræsentanter. Og selvfølgelig var der kølig hvidvin og friske jordbær. Det blev et par rigtig gode eftermiddagstimer.

Advertisement

Skriv en kommentar

Filed under Litteratur

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.