En vinterbog til sommeren

Det var en sjov, lille opgave, der kom dumpende. Morgenavisen Jyllands-Posten bad en stribe forfattere om at fortælle om bemærkelsesværdige læseoplevelser fra sommerferien, og jeg var ikke i tvivl om, hvilken roman jeg ville vælge. Min anbefaling kan læses i Jyllands-Posten i dag (dog kun i papirudgaven).

Jeg valgte John Ajvide Lindqvists roman “Menneskehavn”. Nedenfor min anbefaling. Avisen har meget passende givet indlægget titlen “En vinterbog til sommeren”:

Det var i Siegelsbergsuiten på Schloss Reinhartshausen, at vinteren for alvor slog igennem. Ganske vist var vi midt i august måned, sommersolen udenfor fik Rhinen til at glitre, og vinmarkerne stod grønne og frodige. Men sidste år så jeg det ikke. Jeg var gået i gang med at læse John Ajvide Lindqvists roman  Menneskehavn. Jeg elsker ellers det vinslot. Jeg har tilbragt mange sommerferier med at vandre blandt vinstokke behængt med små, nye drueklaser.

Men sidste sommer blev det altså vinter. Menneskehavn tog mig med til isen i den svenske skærgård. Sneen dækker skærgårdsøen, da den seksårige Maja sporløst forsvinder. Den vinterdag slipper aldrig sit tag i hendes far Anders. Årene går, og han bliver ved med at prøve at forstå. Omgivet af et dystert hav, hvis tilstedeværelse hviler over øen som en levende, foruroligende urmagt, nægter Anders at slippe sin datter. Kulde, hav, storme, genfærd. En far fastfrosset i sine følelser for det tabte barn.

Jeg var solgt. Grum, sansemættet litteratur, spændende fra side et. Om det vigtigste tema: Størst af alt er kærligheden.

I Siegelsbergsuiten med Rheingau Riesling i glasset

Advertisement

1 kommentar

Filed under forfatter, Litteratur

One response to “En vinterbog til sommeren

  1. Jan

    Det er en usædvanlig sød “holder” det vinglas har 😉 . Sikke et smil. Dejligt.

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.