Salernos sol

Salernos sol paperback forsideSalernos sol er Anne-Marie Vedsø Olesens debutroman. Den vandt andenprisen i en middelalderroman-konkurrence, som Det Kongelige Bibliotek og Gyldendal udskrev i år 2000. Dommerkomiteen bestående af forfatteren Mette Winge, historikeren Steffen Heiberg og kritikeren Henrik Wivel gav denne begrundelse for prisen:

“Den fængende beretning om lægen Edgar, hvis blanding af begavelse og naivitet gør ham til brik og offer i et kynisk magtspil. En fiktiv kærlighedshistorie elegant vævet sammen med en beretning om det katastrofale Andet Korstog, hvis forløb også i virkeligheden var så dramatisk og kulørt som her beskrevet. Fortalt i en ubesværet prosa uden de mentale anakronismer, der ofte er et problem i behandling af historisk stof. Særlig overbevisende er skildringen af miljøet omkring lægeskolen i Salerno.”
NYHEDER 2021
Salernos sol er netop blevet udgivet som både lydbog og ebog. Kan lånes på eReolen eller erhverves via netboghandlere og streamingtjenester for lydbøger.
NYHEDER 2015
Salernos sol solgt til udgivelse i Bulgarien
NYHEDER 2013
Salernos sol er blevet genudgivet som paperback på Politikens Forlag.
Salernos sol er blevet udgivet som e-bog.
Handling:I år 1139 sendes den unge Edgar fra Rochester, på befaling af kongen af Sicilien, til tidens berømte lægeskole i Salerno. De år, Edgar bruger på at fuldende sin uddannelse, tilbringer han og hans medstuderende bag skolens beskyttende mure, kun omgivet af lærere, duftende lægeurter og med en udsigt over det glitrende blå hav.

Da den nyuddannede Edgar forlader lægeskolen for at følge med den franske kong Ludvig på det Andet Korstog, der mislykkes så katastrofalt, bliver han – i sin blanding af begavelse og naivitet – hurtigt en brik i hoffets kyniske intriger og et hjælpeløst offer i spillet mellem den vege konge og hans smukke, handlekraftige dronning, Eleonore.

Anmeldelser:

Pedro i Ekstra Bladet:

“Skulle jeg selv ha’ valgt (red: førsteprisvinderen), var det nok blevet Anne-Marie Vedsø Olesens Salernos sol. Det er, hvad jeg vil kalde en lærd (forfatteren er læge og har studeret græsk mytologi og arkæologi) knaldroman med indbygget teologisk lidenskab … Edgar forstår ikke, hvor han er henne i en udspekuleret verden. Han tænker med sin pik og sit hjerte. Mens forstanden løber hvileløs omkring inde i ham selv. Smukt og dejligt.”

Leon Jaurnow i Kristeligt Dagblad:
“Der er også masser af farve og middelalderstemning i Anne-Marie Vedsø Olesens debutroman, “Salernos sol”, der løb med konkurrencens andenpræmie … Solen bager, havet bruser, cikadernes synger, og fra skolens frodige urtehave sender de mange lægeplanter deres kraftige og krydrede dufte lige lukt op i næseborene på læseren. Og lad det være sagt med det samme: det kildrer noget så frydefuldt i næsen og varmer i hele kroppen, når man med sanseapperatet trykket helt i bund følger Edgars vej gennem Middelalderens lægekunst … Det er en flot middelalderroman, debutanten Anne-Marie Vedsø Olesen har leveret med Salernos sol.”
May Schack i Politiken:
“Det er en flot og farverig roman, debutanten Vedsø Olesen har skrevet. Som sin hovedperson er hun selv læge. I sit stofvalg er den mere eksotisk end de to andre, og den inddrager middelalderens religiøse vanvid.”
Salernos sol paperback forside
Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.